17 Şubat 2022 Perşembe

SSL Nedir? SSL Sertifikası Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır? SLL Sertifikası Önemli midir?

 SSL Nedir? SSL Sertifikası Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır? SLL Sertifikası Önemli midir?

Arama Motorlarında yapılan yeni güvenlik eklentisi olarak tanımlanan SSL Sertifikası hakkında internet üzerinde yaptığımız incelemelerde, çok dolu ama aşırı teknik bilgi içeren anlatımlara rastladık. “Web teknolojileri ile çok iç içe olmayan kişilerin de bu teknolojiyi basit şekli ile anlamaya hakkı var” diyerek bu yazıyı kaleme almak istedik.  


 

Yine de o standart izahatı yapıyoruz. 

Lakin, yazımızı okumaya devam ettiğinizde, SSL teknolojisine ciddi oranda hakim olmuş olacaksınız. İngilizce “Secure Socket Layer” terimi, kısaltılarak “SSL” şeklinde adlandırılmaktadır. Dilimizdeki en doğru tercümesi ise “Güvenli Giriş Katmanı” anlamındadır.

 

 

SSL, internete bağlandığınız web tarayıcılarının ve bağlanmak istediğiniz sunucunun birlikte kullandığı bir teknolojidir. SSL kullanımında sunucu kısmında bir “Private Key” çalışır. İstemci yani browser kısmında ise “Public Key” adı verilen başka bir şifreleme yazılımı çalışır. Bu iki anahtar üzerinden de şifrelenmiş verileriniz iletilir. Yani siz SSL sertifikalı bir web sitesine bağlanmak istediğinizde, tüm verileriniz (girdiğiniz şifre, kart bilgisi gibi) şifrelenerek sitenin yayın yaptığı sunucuya iletilir. Bu sayede internetteki  güvenliğinizi bir nebze daha arttırmış olursunuz.

 


HTTP vs. HTTPS

SSL kullanımında, tarayıcınızın SSL protokolünü desteklemesi zaruridir. Google Chorme başta olmak üzere, tüm modern internet tarayıcıları, SSL protokolünü destekler.  Bir sitenin SSL kullanıp, kullanmadığını anlamak için; alan adının başına “HTTPS” eklemeniz yeterlidir. Örneğin;  sitesine erişebiliyorsanız ve adres çubuğunun sol üst kısmında “güvenli” ifadesi bulunuyor (veya kilit işareti ya da yeşil tik işareti bulunuyor) ise bu site geçerli bir SSL sertifikasına sahip demektir. ...buna Örnek olan Site bu Şekilde Gözükür

Not:
SSL sertifikası olmayan websitesine üyelik yada irtibat formuna kişisel bilgiler girilmiyorsa Fazlada önemli bir kriter değildir! ...ancak domain adresinin önünde bulan bu site güvenli değildir ibaresi siteyi ziyaret etmek isteyen ziyaretçilerde bir treddüt ve ikilem oluşturacağından SSL sertifikası olması Kafada oluşan şüpheleri gidermesi cihetinden olması bir avantajdır!

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SSL Nedir? SSL Sertifikası Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır? SLL Sertifikası Önemli midir?

 SSL Nedir? SSL Sertifikası Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır? SLL Sertifikası Önemli midir? Arama Motorlarında yapılan yeni güvenlik eklentisi ol...